Competiții 

Buftea Multisport Festival: Rezultate, atmosferă și ce spun organizatorii

Weekend-ul care s-a încheiat a adus primul festival multisport la Buftea, oraș în care Asociația Pegas Triatlon Club organiza, an de an, un duatlon, un triatlon și un semimaraton. De această dată, weekend-ul a fost plin de acțiune, iar cele trei evenimente au fost îmbinate, în premieră, în două zile excelente pentru un mix de sport și acel feeling plăcut de picnic pe malul lacului.

De la bun început, admit că locul de start – pajistea de pe malul Lacului Buftea – are un je ne sais quoi care îl face poate unul dintre cele mai frumoase locuri în care se desfășoară competițiile sportive de profil, în România. E acea combinație de ieșire la iarbă verde cu motivația unui rezultat bun la competiție, dar fără presiunea aparentă de a rupe tot ce îți stă în cale pentru un rezultat bun, ci mai degrabă cu plăcerea unei întâlniri în familie, între prieteni.

Rezultatele

Toate rezultatele competiției de triatlon sunt disponibile aici (link).

La Open Masculin, podiumul de la triatlon a fost ocupat de:

 1. Șeitan Nicolae
 2. Erick Rogoz
 3. Cătălin Eladio Romas

La Open Feminin, s-au impus:

 1. Maria Mirela Popescu
 2. Ștefania-Ecaterina Ion
 3. Dayana Budisan

Rezultatele semimaratonului sunt publice, aici (link).

Primii trei clasați la Open Masculin sunt:

 1. Dumitru Nicolaev
 2. Victor-Florin Bratu
 3. Marian Vasile

Iar la Open Feminin, situația este:

 1. Cristina Palic Toma
 2. Flori Nenu
 3. Lilica Corlan

Atmosfera

Cel mai bun intro în ceea ce înseamnă atmosfera dinaintea unei zile de concurs este chiar clipul de mai jos. Un furnicar de oameni care pregătesc ultimele detalii, fac retușuri de final, se antrenează pentru start sau, pur și simplu, se relaxează înaintea cursei.


Căldura devine din ce în ce mai puternică, la fel cum sunt tot mai căutate punctele de hidratare. Pepenii de la final de cursă aproape se topesc văzând cu ochii.

La start, pe lângă oamenii de la Elite, sunt și sportivi amatori cu povești incredibile, pentru un om obișnuit. De la deja fidelul concurent în scaun cu rotile, care termină, din nou, cursa, la un amator aflat la primul triatlon, după o secțiune completă a ligamentelor piciorului, până la oameni care își duc cu maximă motivație kilogramele care, pe unii mai puțin motivați, i-ar dezarma din start, vedem, pe viu, cât de mult înseamnă sportul și cât bine poate face.

Bineînțeles, avem și reversul medaliei. Poliția locală rămâne nimic altceva decât Poliția locală, cu toate carențele la care te-ai aștepta, pentru că pus și simplu atâta pot mințile plate din care este compusă. Pe principiul cunoscut din urmă cu câteva luni, al accesului într-un oraș PSD doar pe bază de parolă, glumițele dintre localnici și gardienii siguranței și încrederii sună cam așa:

Barieră din garduri, ca să nu ai mașini pe traseul de concurs. VW Passat gri, aprox 2010.

Polițist: Parola

Șofer: Să-** *** ****-n triatlonul lor

Polițistul rîde și dă gardul la o parte. Probabil că are, o săptămână, ce povesti la grătar.

Episod real, pe finalul probei de triatlon.

Ce spun organizatorii

La cald, după ultima zi de eveniment, Cosmin Rogoveanu trage cîteva concluzii:

 • A funcționat foarte bine relația dintre toți oamenii angrenați mai mult sau mai puțin în organizare
 • Deja sunt voluntari care vin al șaselea an la Buftea, comunități bine închegate de sportivi amatori, cum sunt Trupa lui Fane a familiei Oprina, TTR-ul lui Florin Simion sau Romnicenii. Sunt oameni pe care mă bazez, pentru că știu ce au de făcut, deja
 • Dar de la an la an ni se alătură voluntari noi și ne descoperim. Și mai sunt profesioniștii. Echipa de oficiali tehnici pregătită de FRTRI. Băieții care știu regulile jocului și care fac ca totul să meargă ceas
 • Mai este loc de îmbunătățit, mai ales în noul format, de festival
 • Cea mai grea încercare a fost ziua de sâmbătă, cu două concursuri simultan și cu trasee doar parțial comune
 • Dacă păstrăm startul simultan, traseul va fi identic, pentru a reduce la minim eroarea umană.

Și, pe scurt, întrebat dacă și anul viitor vom avea Festival Multisport la Buftea, răspunsul este Da.

Foto: organizatori

 

 

 

Te-ar putea interesa și

Leave a Comment