Competiții 

Experiențe: Trei zile de festival sportiv, la prima ediție XTERRA România

Prima ediție a XTERRA România, etapă din cel mai important circuit internațional de Cross-Triathlon, desfășurată, în premieră, la Târgu Mureș, a tras cortina, iar la final prezentăm rezultatele și urmărim, împreună, atmosfera de concurs generată de un festival sportiv ce a animat orașul și a strâns, la start, sportivi de calibru din 15 țări.

INFORMAȚII RAPIDE

150 de sportivi din 15 țări au fost la startul probelor XTERRA România

Podiumul masculin: Arthur Serrieres (FRA), Francois Carloni (FRA),Benjamin Allen (AUS)

Podiumul feminin: Brigitta Poor (HUN), Morgane Riou (FRA), Daria Rogozina (RUS)

Sprint masculin: Istvan Csergedi (ROU), Laszlo Imreh (ROU), Adrian Costea (ROU)

Sprint Feminin: Christine Sommer (SUI), Tunde Gal (ROU), Katalin Sido (ROU)

Campioni naționali Cross Triatlon masculin: Ciprian Bălănescu, Kovacs Szabolcs, Csergedi Istvan

Campioni naționali Cross Triatlon feminin: Koter Adel, Bako Annamaria, Szakacs Maria

Locul și participanții

Târgu Mureș, oraș gazdă, în premieră, pentru una dintre cele 40 de etape XTERRA desfășurate în întreaga lume, s-a animat în ultimele zile, micul aeroport proaspăt redeschis a adus triatloniști din 15 țări în oraș, iar publicul de pe Platoul Cornești, loc deja bine pregătit pentru a susține sportul în aer liber, precum și vizitatorii bazei de agrement multisport Weekend au avut parte de trei zile de festival sportiv, performanțe și o atmosferă relaxată.

Între cei 150 de sportivi care au luat startul în cadrul competiției, s-au numărat și:

  • Francois Carloni, Franța, locul doi în clasamentul european masculin,
  • Poor Brigitta, Ungaria, locul doi în clasamentul european feminin și campioana europeana de Cross Triathlon în 2017,
  • Pavel Andreev, Rusia, de cinci ori campion mondial la Winter Triathlon și de cinci ori campion european la Winter Triathlon,
  • Daria Rogozina, Rusia, campioana europeana U23 la Cross Triathlon și Cross Duathlon în 2017

De altfel, trei dintre ei aveau să și câștige locuri pe podium, confirmând așteptările și statutul de campioni.

Cursele

După o primă zi de competiție, care a inclus, ca aperitiv, o cursă de trail de 25 de kilometri, cursele copiilor, dar și o repriză de înot nocturn, în cadrul Dracula Night Swim, a urmat dimineața de sâmbătă, cu start în proba-regină de Cross Triatlon:

Cu startul la înot în baza sportivă Weekend, în ape libere, pe o suprafață propice, cu temperatură a apei de aproape 28 de grade, proba acvatică a fost parcursă în viteză, iar primul ieșit din apă, australianul Benjamin Allen, a fost urmat îndeaproape de un grup compact de urmăritori – aici puteți vedea clasamentul cursei, dar și situația cu liderii fiecărei probe în parte (link).

Cursa a continuat cu prima tranziție tot în cadrul complexului, și apoi cu urcarea către Platoul Cornești, gazdă pentru cea de-a doua tranziție, dar și pentru finish. Meniul competiției a inclus 1,5 kilometri de înot, 30 de kilometri de ciclism, prin zone care nu rareori sunt frecventate de urșii destul de faimoși printre localnici, și 10 kilometri de alergare.

Franța a luat partea leului la proba masculină, cu Arthur Serrieres și Francois Carloni ocupând primele două poziții, iar Benjamin Allen, primul ieși din apă, a încheiat cu bronz. Mai jos, îl putem vedea pe Serrieres trecând, primul, linia de sosire:

Dacă lupta din proba masculină a fost destul de ascuțită, cu răsturnări de situație și depășiri palpitante, la feminin, Brigitta Poor a condus, în ritm de metronom, întreaga cursă. A fost urmată de Morgane Riou, din nou, din Franța, și de rusoaica Daria Rogozina, însă la distanțe care nu i-au adus prea mare presiune, pe parcursul cursei. Chiar și finish-ul său a fost unul destul de relaxat:

Dintre sportivii români, cel mai bine clasat, la masculin, este multiplul campion național Ciprian Bălănescu, poziția 10 la Open și 8 la Pro, care își asigură, astfel, și titlul de Campion Național la Cross Triathlon. La feminin, cea mai bună clasare a unei sportive din România este locul șapte, ocupat de Koter Adel.

Campionatul Național de Cross Triathlon, desfășurat în cadrul competiției XTERRA, ne aduce, astfel, un nou Top 5 la masculin: Ciprian Bălănescu, Kovacs Szabolcs, Csergedi Istvan, Chindris Mihail și Trella Varhelyi Tamas. De asemenea, și noul Top 5 la feminin arată astfel: Koter Adel, Bako Annamaria, Szakacs Maria, Karacsony Kinga și Biro Julia.

Ziua principală a XTERRA România s-a terminat cu un frumos Dracula Night Run, cursă nocturnă de trail, pe un traseu ce pornește tot de pe Platoul Cornești, merge spre Zoo și trece, din nou, pe lângă locurile deseori frecventate de urși. Toți participanții care au luat startul s-au și întors, însă, iar cursa a avut o atmosferă destinsă, relaxată, sportivii fiind cu gândul mai mult la proba de sprint din ziua următoare.

Duminica a debutat, de la prima oră, cu proba de Sprint. Practic, jumătate din distanțele de parcurs sâmbătă. Mai exact, 750 de metri înot, 15 kilometri ciclism și 5 kilometri alergare. De remarcat că o bună parte a concurenților probei Sprint terminaseră, deja, fie cursa Trail de vineri, fie triatlonul cross pe distanță standard, de sâmbătă. Practic, proba a fost și un fel de recuperare activă.

A fost o afacere românească, la nivel de podium, cu excepția probei feminine, unde s-a impus Christine Sommer, din Elveția. La masculin, top 3 a constat în Istvan Csergedi (ROU), Laszlo Imreh (ROU) și Adrian Costea (ROU), iar la feminin, podiumul a fost ocupat de Christine Sommer (SUI), Tunde Gal (ROU) și Katalin Sido (ROU).

Mai jos, puteți vedea finish-ul lui Istvan Csergedi, câștigătorul competiției Sprint:

Atmosfera

O bună parte a sportivilor provenea chiar din Târgu Murș. Asta s-a simțit destul de bine la nivel de coeziune a grupului și al interacțiunilor dinaintea și de după curse. Deși, în teorie, organizarea unui eveniment major cu două puncte cheie – startul și prima tranziție, respectiv a doua tranziție și zona de finish – în locuri diferite ale orașului implică resurse duble, ca timp și oameni, echipa de organizare a făcut ca lucrurile să se miște cursiv, fără sincope, iar asta o spun mulți dintre participanți.

Ca nivel de atracție a publicului, platoul a adunat considerabil mai mulți spectatori decât baza Weekend. Față de evenimentele desfășurate în sau în proximitatea Capitalei, publicul a fost mult mai deschis față de eveniment, fără comentarii la adresa închiderii unor drumuri sau zone pietonale. Bineînțeles, în ziua 2 de concurs, un angajat al Grădinii Zoologice de pe platou se întreba cum va duce mâncare animalelor, câtă vreme accesul auto era închis. Tot el și-a găsit repede o soluție.

Ora de pornire a competițiilor a fost potrivită – la ora 9, ora starturilor, erau ușor sub 20 de grade, chiar răcoare, iar pe parcurs, cu cât avansam spre după-amiază, temperaturile ajungeau la 30 de grade.

Remarcabil, sunt mai mulți concurenți, cu preponderență români, care au participat la două sau mai multe competiții, pe parcursul celor trei zile de XTERRA România. Tot remarcabilă a fost și abundența locurilor de refacere a caloriilor, pe Platoul Cornești – hot dog, pizza, kurtos calacs și langoș.

XTERRA România

XTERRA România presented by Accenture a fost un festival sportiv, derulat pe durata a trei zile, ce a inclus: XTERRA Trail Race – 25 km, Kids Race – 2 km, Fair Play Run Race – 3 km,  DRACULA Night Swim – 1,5 km, XTERRA Romania Age Group & Pro – Men & Women, DRACULA Night Run – 6,5 km, XTERRA Romania Sprint Distance Junior & Elite – Men & Women.

Circuitul XTERRA are 40 de etape pe toate continentele lumii, începe în ianuarie in Africa de Sud, trece, printre altele, prin Noua Zeelandă, Filipine, Argentina, Costa Rica, Tahiti, Brazilia, Suedia, ajuna ajuns ge în 3-5 august la Târgu Mureș, de unde va continua catre Finala Campionatului Mondial Xterra din Maui, Hawaii, trecând și prin Spania, Italia, Statele Unite și China.

Orașul gazdă

Nu încheiem prezentarea competiției fără scurte recomandări despre Târgu Mureș, având în vedere că orașul își continuă tradiția de gazdă a evenimentelor majore de triatlon și în 2019, când va găzdui, în premieră, Campionatele Europene de Triatlon Multisport, iar traficul fluid și distanțele scurte îl fac foarte ușor de descoperit:

  • Aleargă pe Platoul Cornești. Ai inclusiv o pista din tartan turnat, care te duce prin parc și prin pădure, mai mulți kilometri.
  • Petrece o zi în baza sportivă de agrement Weekend. Vei fi surprins plăcut de dimensiuni și condiții – de la piscine olimpice, la tenis de masă, baschet, fotbal și tenis. Cu trecere prin mai multe zone verzi, dar și terase și lounge.
  • Mănâncă la Lacsi Csarda. După ce treci prin specialitățile ungurești, nu rata carnea la borcan și ardeii copți.
  • Plimbă-te prin Piața Trandafirilor și descoperă terasele liniștite din gangurile situate pe ambele lungimi ale pieței.

 

Au mai scris despre XTERRA România și:

Outdoor Passion (link)

Xterra Planet (link)

Sursa foto

Te-ar putea interesa și

Leave a Comment