Stuff 

Mita de la Adidas, etapa pe închisoare

Context: În 2017 au apărut sesizări și un proces ce aveau la bază faptul că un trio format din Jim Gatto, director de marketing al diviziei de baschet la Adidas, Merl Code, consultant al companiei și Christian Dawkins, agent sportiv,  ghidau baschetbalistii de liceu către universități sponsorizate de Adidas și făceau lobby pentru contracte de imagine cu același producător de echipamente, când deveneau profesioniști. În schimb, jucătorii au primit bani de la Adidas, plătiți prin Code, Dawkins și Gatto. Unele dintre cele mai notabile exemple de peste ocean au fost Brian „Tugs” Bowen, care a fost plătit 100.000 de dolari pentru a opta pentru Louisville, precum și Billy Preston și Silvio De Sousa, ale căror familii au primit 90.000 de dolari și, respectiv, 20.000 de dolari.

Cum funcționa schema corupției la Adidas:

Diagrama influenței și a plăților informale

Cei trei inculpați au fost găsiți vinovați de fraudă fiscală și conspirație pentru a comite fraudă fiscală, iar Gatto a primit o acuzație suplimentară de fraudă, pentru implicarea sa în ceea ce a fost descris ca o schemă de tipul „pay to play”,care încuraja titularizarea în echipă strict pe baza contribuției financiare. Sentința va fi oriunde între doi și patru ani de închisoare, pentru fiecare dintre acuzați.

Într-un limbaj „corporatez” perfect, Adidas declară: „Am cooperat pe deplin cu autoritățile în cursul investigației și am respectat verdictul juriului. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu NCAA [n.r. for care ghidează baschetul la nivel de colegii și universități] și cu alte părți interesate, într-o manieră colaborativă și constructivă, pentru a îmbunătăți mediul la nivel de baschet în colegii”.

Sursa info și foto

Te-ar putea interesa și

Leave a Comment